Pas een huis gekocht en de vorige eigenaar kan je niet veel wijzer maken? Bouwplannen of facturen niet meer te vinden? Hoe kom je dan in godsnaam de isolerende waarde van je beglazing te weten?

U-WAARDE

De isolerende capaciteit van een raam wordt uitgedrukt in de U-waarde. De U van je totale raam bestaat uit die van het profiel en het glas. Vooral de beglazing heeft een grote impact op de totaalscore. Maar hoe krijg je een zicht op de U-waarde van jouw glas?

ENKEL OF DUBBEL?

Is er één laag of zijn er twee lagen glas? Enkel glas klokt af op een U-waarde van 5.8. Bij dubbel glas is het verhaal complexer. Dit type beglazing zit tussen de 0.8 en 2.8. Maar er is geen manier om met 100 % zekerheid de waarde tot na de komma te bepalen. Tenzij er een code in de glasspouw staat. Dan kan de fabrikant in kwestie uitsluitsel geven. Geen cijfers en letters in de spouw? Dan bieden de volgende richtlijnen een goede houvast:

1. Coating?

Een coating is een isolerende folie aan de binnenkant van het glasblad. Die film is uiteraard transparant en dus onzichtbaar. Hoe weet je dan of er zo’n coating is? Hou een brandende aansteker dicht tegen het glas. Je ziet nu vier reflecties: twee vlammen voor elk glasblad. Heeft één vlam een andere kleur? Dan is er een coating. De U-waarde ligt dan tussen de 1.6 en 1.0. Zie je twee verschillende vlammetjes? Dan is er een dubbele coating en zit je aan 0.9 of 0.8. Maar dit zal bij renovatie nooit het geval zijn. Dit type beglazing tref je alleen aan in nieuwbouw. Zijn jouw ramen al enkele jaren oud? Ga er dan maar van uit dat alles onder 1.1 is uitgesloten. Want 1.0 en 1.1 zijn anno 2014 de standaard in nieuwbouw.

2. Breedte glasspouw?

Ook de afstand tussen de twee glasbladen kan een idee geven van de isolerende waarde. Een glasspouw is 12 of 15 millimeter breed. Bij 15 mag je uitgaan van een U-waarde van 1.0 of 1.1. Bij 12 millimeter ligt dat 0.2 hoger. Hoe je dat opmeet? Met een speciaal latje en een getraind oog. Dit is echt iets voor een EPB-verslaggever.

3. Edelgas of lucht?

Het verschil tussen klassiek dubbel glas en hoogrendementsglas, zit ‘m in de opvulling van de spouw. Bij het eerste is dat gewoon lucht, bij het tweede een edelgas als krypton of argon. Het slechte nieuws is dat je dit onmogelijk te weten kan komen.